Aškerčeva pot - B3

Na poti proti ŠirjuAškerčeva pot poteka skozi kraje, ki so najtesneje povezani s pesnikovim otroštvom in odraščanjem. Speljana je skozi predele, ki so po zgodovinski strani zanimivi zaradi najdišč predmetov iz rimskih časov, obdobja turških vpadov in dogodkov iz časov, ko so na grmadah zažigali predvsem ženske, obtožene čarovništva. Tudi Aškerčeva domačija na Senožetih, zdaj muzej, ima pod svojo streho veliko zanimivosti, iz katerih se da razbrati, kakšen je bil v preteklosti način življenja v teh krajih.

Izhodišče poti:
1. Zidani Most - izhodiščna tabla poti 400 m od železniške postaje (po cesti v smeri Zagorja)
2. Rimske Toplice - izhodiščna tabla poti pri vstopu v park Rimskih term

Potek poti iz Zidanega Mosta: naselja in zaselki Zidani Most, Širje, Brezno, Veliko Širje, Straže, Lukovica, Senožete (Aškerčeva domačija), Rimske Toplice (Rimske terme) ali v obratnem vrstnem redu.
 
Pot lahko razširite z obiskom:
  • Stražnik (665 m) – razgledna točka; dostop mimo zdravilišča po Zasavski spominski poti in čez Rimsko sedlo (40 minut) ali po označeni planinski poti od odcepa pri naselju Lukovica.
  • Kopitnik (910 m) – dostop po označenih planinskih poteh: iz Rimskih Toplic  mimo cerkve Lurške Matere Božje ali od odcepa pri naselju Lukovica ali od odcepa nad Velikim Širjem. Na vrhu je prijetna planinska koča (iz Rimskih Toplic 2 uri in pol).
  • Priporočamo obisk vasi Globoko, kjer je bila nekdaj revna kmečka bajta, v kateri se je 9. januarja 1856 rodil Anton Aškerc. Ob 150-letnici pesnikovega rojstva so na razvalinah rojstne hiše postavili spominsko obeležje.

Vrsta poti: tematsko-turistična pohodna pot
Čas hoje: 2-3 ure
Dolžina: 9,3 km (10,5 km od ŽP Z.M. do ŽP R.T.)
Zahtevnost: Srednje zahtevna
Najnižja točka poti: 222 m
Najvišja točka poti: 537 m
Organiziran pohod: Vsako leto, drugo soboto v mesecu juniju tradicionalni pohod po Aškerčevi poti.

Zemljevid >>
Višinski diagram poti >>

Cerkev v ŠirjuZanimivosti na poti: Parna lokomotiva SH-1 v Zidanem Mostu, mostovi v Zidanem Mostu, cerkev Brezmadežnega spočetja device Marije, dvorec Širje, zdraviliški park Rimskih term (orjaške sekvoje), Aškerčeva domačina na Senožetih …

Tiskovine: zloženka Vandranje po Laškem in okolici in zloženka Pohod po Aškerčevih poteh.

Še nasvet: avto pustite na parkirišču v Rimskih Toplicah, se z vlakom odpeljite do Zidanega Mosta in se po Aškerčevi poti vrnite v Rimske Toplice ali obratno.