Prireditve

Stalne prireditve KD Anton Aškerc

Prireditve, ki jih pripravlja društvo, so vse umeščene v datumske okvire, ki imajo posebno mesto v Aškerčevem življenju. Tako se skozi leto stalno pripravijo določene prireditve, ki so že tradicionalne.

9. januar - rojstni dan pesnika vedno obeležimo z literarnim večerom na Aškerčevi domačiji na Senožetih. Do sedaj smo gostili znane pesnike in pisatelje, društva iz drugih krajev. V Aškerčevem letu smo literarni večer pripravili v OŠ Antona Aškerca, saj mo predstavili knjigo Brodnikova oporoka, ki jo je napisal Ivan Sivec.

8. februar – slovenski praznik kulture obeležimo s proslavo, ki jo poskušamo vsako leto spremeniti. Tako smo organizirali gledališke predstave, koncerte godb na pihala, revije PZ. V Aškerčevem letu smo na prireditvi podelili Aškerčevi čaši za najboljši pesmi. Prejeli sta ju Darink Pavletič Lorenčak in Sabina Bec.

10. junij (ali prva sobota po 10. juniju) - dan smrti pesnika Aškerca vedno obeležimo s kulturno-pohodniško prireditvijo Pohod po Aškerčevi poti. Na Aškerčevini je kulturna prireditev, ki jo sooblikujejo znani ljudje iz sveta kulture: dr. Matjaž Kmecl, Ciril Zlobec, Tone Pavček, Tomo Korošec, ... V Aškerčevem letu smo imeli v gosteh dr. Matjaža Kmecla in ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.

8. september – dan, ko je pesnik zaključil službovanje v Šmarjeti in se dokončno poslovil od rojstnega kraja, obeležimo z revijo pevskih zborov. MoPZ KD Anton Aškerc, ki ima več kot stoletno tradicijo, in ŽPZ Rimljanke povabita  v goste PZ iz drugih občin. Obiskali so nas zbori iz Šentjurja, Bistrice ob Sotli, Celja, Šmarij pri Jelšah in s Polšnika.

Koncert Koncert MoPZ KD Anton Aškerc  in ŽPZ  Rimljanke je že tradicionalen. Časovno ga umestimo v november ali v zgodnji december, ko so ljudje že praznično razpoloženi. Tudi koncert v cerkvi Sv. Marjete ni izjema.