Pohod po Aškerčevi poti

Na pohoduDan smrti pesnika Antona Aškerca (10. junij) vedno obeležimo s kulturno-pohodniško prireditvijo Pohod po Aškerčevi poti. Po zaključku pohoda poteka na Aškerčevi domačiji na Senožetah kulturna prireditev, ki jo sooblikujejo znani ljudje iz sveta kulture. Prvi pohod je bil organiziran leta 1996, ko ga je zasnovala prof. Joža Košak skupaj z učenci OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, domačini  in g. Marjanom Lipovškom iz Velikega Širja. Letos bo na vrsti že 28. Vsako leto se ga udeleži med 200 in 300 pohodnikov. V letu 2012 je bila pot v celoti urejena in označena po evropskih standardih.  Pot je redno vzdrževana. Za to so poskrbeli  v STIK-u Laško in seveda občina Laško.


Ob prihodu na Aškerčevo domačijoAškerčeva pot poteka skozi kraje, ki so najtesneje povezani s pesnikovim otroštvom in odraščanjem. Speljana je skozi predele, ki so po zgodovinski strani zanimivi zaradi najdišč predmetov iz rimskih časov, obdobja turških vpadov in dogodkov iz časov, ko so na grmadah zažigali predvsem ženske, obtožene čarovništva. Tudi Aškerčeva domačija na Senožetih, zdaj muzej, ima pod svojo streho veliko zanimivosti, iz katerih se da razbrati, kakšen je bil v preteklosti način življenja v teh krajih.Tradicionalni 28. Pohod po Aškerčevi poti
bo v soboto, 8. junija 2024

s startom izpred ŽP v Zidanem Mostu, start ob 7.30

B3 baner 2024
 
Opis poti: pot nas bo vodila iz Zidanega Mosta skozi naselja in zaselke Širje, Bresno, Straže, Lukovica, Senožete do Rimskih Toplic, pot pa lahko nadaljujete še do vasi Globoko, kjer je bilo ob 150-letnici pesnikovega rojstva na razvalinah rojstne hiše postavljeno spominsko obeležje.
Na poti bo več postankov z druženjem, zaključna prireditev pa bo ob 11.00 na Aškerčevi domačiji na Senožetih.
Letošnji slavnostni govornik bo dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju.
 
Na Aškerčevi domačiji bo v okviru prireditve potekal dan odprtih vrat etnološkega muzeja.
 
Organizator: KD Anton Aškerc Rimske Toplice v sodelovanju z društvi KS Rimske Toplice in KS Zidani Most, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice ter družino Aškerc.
 
Sponzorji: Občina Laško, AGM Nemec STIK, Pivovarna Laško d.d., TERME RESORT d.o.o., PD Rimske Toplice, TD Rimske Toplice in KS Rimske Toplice.
 
Pot je dolga 9,3 km, nezahtevna, hoje je za cca. 2 uri, dogodek traja 3 do 4 ure. Pohod bo v vsakem vremenu.

Na poti bo več postankov (Širje - Lukovica stojnice domačinov; zaključek pohoda na Aškerčevi domačiji na Senožetah med 11.00 in 11.30.
- Vrsta pohoda: kulturno-rekreativni pohod
- Zahtevnost: srednje zahtevna
- Čas trajanja: 3 ure (skupaj s postanki)
- Dolžina: 9,3 km (ŽP Zidani Most - ŽP Rimske Toplice)
- Najnižja točka poti: 216 m
- Najvišja točka poti: 537 m

Startnina 2 EUR, z malico 5 EUR.

Pohod bo v vsakem vremenu, poskrbite za primerna oblačila in obutev.

Prireditev po v celoti potekala na prostem. Potrebno je upoštevati določila za zmanjšanje možnosti prenosa virusa, pravila uporabe javnih pohodnih objektov in večjih druženj na sploh.

Vsak se pohoda udeleži na lastno odgovornost.

Informacije o poti >>
Pokaži na ZEMLJEVIDU >>

Dostop:

  • iz smeri Celja: mimo Laškega do Rimskih Toplic
  • iz smeri Ljubljane: mimo Zagorja, Trbovelj in Hrastnika do Rimskih Toplic
  • iz smeri Krškega: mimo Sevnice in Zidanega Mosta do Rimskih Toplic

Priporočamo prevoz iz Rimskih Toplic v Zidani Most z vlakom.
VLAK iz Rimskih Toplic odpelje v smeri Zidanega Mosta ob 6,39 (iz Laškega 6,33) in prispe v Zidani Most 6,47! Več TUKAJ >>

Letos bo izjemoma za udeležence pohoda organiziran poseben vlak, ki bo iz ŽP Rimske Toplice v Zidani Most odpeljal ob 7.30 uri! Prevoz je za pohodnike brezplačen.

Od 6,45 dalje bo organiziran tudi prevoz pohodnikov s kombijem iz Rimskih Toplic (krožišče pri trgovini Tuš, oz izpred TIC-a Rimske Toplice).

Dodatne informacije: 040/ 60 60 71 ali 03/ 573 60 02.

Pohod po Aškerčevi poti je tudi 3. pohod v sklopu promocijske akcije PO LAŠKIH POTEH 2024. Več preberite TUKAJ >>