Arhiv


25. POHOD PO AŠKERČEVI POTI
IMG 8117mPo enoletnem premoru zopet po Aškerčevi poti.  V tem sobotnem dopoldnevu je po njej korakalo nekaj več kot 100 pohodnikov, ki so se, /ali pa se niso, po želji/, ustavili v Širju, kjer so domačinke postregle z dobrotami, TD Rimske Toplice pa je poskrbelo  za vodo, odžejali so se  pri gospe Hribšek in se ustavili na Aškerčevi domačiji. Pogostitev /okusna pogača družine Aškerc/, pozdravni govor  in program, ki so ga sooblikovale učenke OŠ Antona Aškerca in člani KD ... vse to se je dogajalo pred muzejem ob 12.30. Prisotni so bili zadovoljni, dogodek pa je popestrila učenka Eva , ki je  zapela nekaj pesmi z uspešnega nastopa v  oddaji Otroci pojejo slovenske pesmi.  Krasna popestritev.

25. Pohod po Aškerčevi poti je bil malo drugačen, hodili smo v mehurčkih v sončnem dopoldnevu, a smo se kljub temu imeli lepo in  nikakor ni bilo dolgočasno.

Fotoreportaža TUKAJ >>24. POHOD PO AŠKERČEVI POTI
img 492724. Pohod po Aškerčevi poti je bil izveden v soboto, 8. 6. 2019. Pot je bila standardna, od info table v Zidanem Mostu preko Širja, Lukovice do Senožet, kjer je bila ob 11.30 zaključna prireditev.

Tudi v  letošnjem letu so se nam pridružili čebelarji ČD Laškoi.
Pri organizaciji pohoda so pomagala društva v KS Rimske Toplice in KS Zidani Most, Občina Laško in STIK Laško.
Prav tako je pohod potekal v sklopu vsakoletne promocijske akcije pohodov po urejenih tematskih poteh laške občine - Po laških poteh.

Pohodnikov je bilo veliko, veseli številčna udeležba otrok, na Aškerčevi domačiji so lokalni ponudniki na stojnicah ponujali sladke dobrote, naravno kozmetiko in zdravilne izdelke, otroci so se igrali v animacijskem kotičku, muzej je bil  brezplačno odprt za vse.

Pohod je ob pomoči vseh lepo uspel. Fotoreportaža TUKAJ >>


23. POHOD PO AŠKERČEVI POTI

IMG 298123. Pohod po Aškerčevi poti je bil izveden v soboto, 16. 6. 2018. Pot je bila standardna, od info table v Zidanem Mostu preko Širja, Lukovice do Senožet, kjer je bila ob 11.30 zaključna prireditev.

Pri organizaciji so pomagala društva v KS Rimske Toplice in KS Zidani Most, Občina Laško in STIK Laško.
Pohod je tudi letos v sklopu praznovanja praznika KS Rimske Toplice in v sklopu pohodov Po laških poteh.
V letošnjem letu so se pridružili tudi čebelarji ČD Laško, saj od  letošnjega 20. maja praznujemo svetovni dan čebel, pobudnik za to je bila RS. Je pa tudi leto kulturne dediščine, kamor čebelarjenje tudi sodi.

Tako so  si pohodniki na poti poleg kulturnega programa ogledali tudi zanimivosti o čebelah, poskusili izdelke iz medu, se seznanili z rastlinami, ki so čebelam všeč, in na zaključni prireditvi prisluhnili glavnemu govorniku dr. Petru Kozmusu, čebelarju, raziskovalcu in podpredsedniku  svetovne organizacije Apimondia.

Pohodnikov je bilo okrog 150, na Aškerčevi domačiji pa se je zbralo več kot 200 udeležencev, ki so si na stojnicah lahko izbrali sladke dobrote, naravno kozmetiko in zdravilne izdelke, otroci so se igrali v animacijskem kotičku, muzej je bil  brezplačno odprt za vse.

Pohod je ob pomoči vseh lepo uspel. Fotoreportaža TUKAJ >>

 Zapisnik letnega zbora članov Kulturnega društva Anton Aškerc Rimske Toplice, ki je bil v sredo, 14. marca 2018, ob 18.00, v večnamenski dvorani Rimske Toplice TUKAJ >>


IMG 078022. POHOD PO AŠKERČEVI POTI

Tradicionalnega pohoda s katerim obeležujemo dan smrti pesnika Antona Aškerca (10. junij), se je v lepem in sočnem vremenu udeležilo 150 pohodnikov. Pohod je bil hkrati tudi drugi pohod v sklopu akcije pohodov PO LAŠKIH POTEH 2017. Pot nas je vodila skozi kraje, ki so najtesneje povezani s pesnikovim otroštvom in odraščanjem. Iz Zidanega Mosta smo se podali skozi naselja in zaselke Širje, Bresno, Straže, Lukovica, Senožete do Rimskih Toplic. Na poti smo se večkrat ustavili, najprej v Širju, kjer so nam prijazni domačini postregli s čajem in domačim pecivom. Ob poti v Bresnem nas je z dobrotami razvajal g. Marjan Tržan, postali pa smo še pri hiši Hribškovih.Zaključna prireditev je bila na Aškerčevi domačiji na Senožetah z letošnjim gostom, gospodom Lyudmioml Dimitrovom. Fotoreporaža TUKAJ >>

Nagradni literarni natečaj na temo ČAS

KD Anton Aškerc je v okviru prireditev in dogajanj v Aškerčevem letu 2016 razpisalo nagradni literarni natečaj na temo »Čas«. Prispelo je 16 del, med njimi tri prozna in 13 pesemskih besedil. Pregledal in ocenil jih je prof. Nejc Robida z JSKD RS OI Celje. Nagrajeno delo Reciklaža avtorice Lucije Palir Mavrič, po njegovem mnenju, najbolje odseva  duh časa. Pesem odlikuje povezanost med preteklostjo in sedanjostjo in je vedno aktualna. Izstopa po vsebinski in slogovni ravni. Na spletni strani KD Anton Aškerc Rimske Toplice objavljamo samo dela, katerih avtorji so se strinjali z objavo. Ogled prispelih del TUKAJ >>

cd1NASTOP ŽPZ RIMLJANKE V CANKARJEVEM DOMU

Z močno tremo so junija članice ŽPZ Rimljanke nastopile na regijskem tekmovanju upokojenskih PZ v Celju. Bile izbrane za nastop v Cankarjevem domu na 40. Srečanju upokojenskih PZ Slovenije v slovenski prestolnici. Pevke, ki delujejo malo več kot desetletje, so vajene nastopov v kraju in izven njega in se z zborovodkinjo Polono Tanšek Aškerc skrbno pripravijo. Pred Prešernovim spomenikom so skupaj z MPZ KD Anton Aškerc Rimske Toplice prepevale leta 2006.

cd3Toda v Cankarjevem domu? Peti v CD je bila njihova velika želja, zato so se vaje kar vrstile, in 30. septembra so bile pripravljene.
Med 14 zbori so nastopile tretje po vrsti. Zapele so pesem  Pojdem na ravno polje, tej pa je  sledila pesem  Škrjanček poje, ki še nikoli ni zvenela tako ubrano in suvereno. Odlično so se odrezale.

Prireditev je pozdravila tudi ministrica za kulturo in pohvalila vse, ki vztrajajo in gojijo lepo slovensko pesem. Srečanje sta zaključila PZ iz Trsta, ki sta dvorano spravila na noge.
Pevkam se je želja uresničila, odlično so zastopale celjski PZDU na srečanju in na to so lahko članice ŽPZ Rimljanke ponosne. Dokazale so, da znajo in zmorejo.

P1080395mŽE 20. PO AŠKERČEVI POTI
Dve desetletji že poteka pohod po Aškerčevi poti, pa vendar je pohodnike le enkrat ujel dež. In tudi letos se je na dan pohoda, 13. junija, še 19. prikazalo sonce. »Spet je tako, kot mora biti za pohod po Aškerčevi poti – sončno, prijetno, s prijaznimi ljudmi, z ljudmi, ki se želijo družiti in ki imajo odnos do Antona Aškerca; tak odnos, kakšnega imajo učenci OŠ Antona Aškerca in kakšnega je imela profesorica Joža Košak, ki je začela to pot, ki jo zdaj po njeni zaslugi razvijamo,« je povedala Milena Suhodolčan, predsednica Kulturnega društva Anton Aškerc Rimske Toplice. Pohod se je razvil iz šolskega projekta, danes pa poteka pod okriljem omenjenega društva. In če je bilo na začetku 10, 20 ali 30 pohodnikov, se je skozi leta njihovo število vztrajno višalo. 150 se jih je podalo na jubilejni, 20. pohod po Aškerčevi poti z izhodišča v Zidanem Mostu proti Senožetim, kjer stoji Aškerčeva domačija.

Da je pohod še vedno obiskan v tako množičnem številu, veseli pesnikovega pranečaka Avgusta Aškerca. »Vendarle je to spomin na človeka, ki je nekaj naredil za slovenstvo, za slovenski narod in za naš jezik.« Kot je pojasnila Suhodolčanova, je namen pohoda združevati krajevni skupnosti Rimske Toplice in Zidani Most, po katerih poteka trasa pohoda, in njuna društva, predvsem pa združuje vse ljudi, ki imajo odnos do pohodništva, sodelovanja, kulture in seveda do pesnika. »Naš osnovni namen je, da se Anton Aškerc ne pozabi in da se o njem vedno znova nekaj novega naučimo. Naši govorniki, ki govorijo o različnih vidikih Aškerčevega življenja, vedno nekaj novega povedo. Torej poleg druženja pohod spremlja tudi učenje,« je še dodala Suhodolčanova.

Ob poti so domačini poskrbeli za gostoljublje in okrepčilo, društva iz obeh krajevnih skupnosti pa na posameznih postojankah za pester kulturni program, katerega (za)ključni del so organizatorji pripravili na Aškerčevini, kjer so se s priznanji zahvalili vsem, ki so in še vedno pomagajo pri pripravi pohoda. Tudi letos je zbrane na Senožetih nagovoril slavnostni govornik – prof. dr. Tomo Korošec je s prebranim Aškerčevim pismom izpostavil pesnikovo poznavanje tujih jezikov.
Spomin na enega največjih slovenskih pesnikov že 20 let živi v pohodu, ki po besedah Suhodolčanove raste. »Radi pa bi, da bi se dodala še kakšna nova vsebina, ampak to bi bila pa naloga za mlajše generacije.«
Nika Košak


a103POPOTOVANJE NI POTOVANJE

Senožete, 14. junij 2014 – Če je kdo mislil, da je potovati in popotovati isto, se je zelo motil. Kaj je  popotovanje, je zelo dobro vedel pesnik in popotnik Anton Aškerc, ki je v potopisu Izlet v Carigrad zapisal dogodivščine s te poti leta 1893. Ob obletnici je bil izdan ponatis tega potopisa v slovenskem, angleškem in turškem jeziku. In ravno to je bil razlog, da je bil  kot govornik na 19. Pohodu po Aškerčevi  poti, ki je bil v soboto, 14. junija, povabljen g. Tomaž Majcen, kustos Muzeja Laško in prekaljen popotnik.

Pohodniki 19. Pohoda po Aškerčevi poti so se v meglenem jutru, ki je obetalo sončen dan, zagrizli v hrib nad Zidanim Mostom. K dobremu razpoloženju je veliko prispevala Godba na pihala SŽ. V Širju so gospodinje zopet pripravile okusne dobrote in čaj, člani MePZ Spev pa so poskrbeli za kulturno vzdušje. Za piko na i pa sta odlična harmonikarja Jakob Štigl in Žiga Kališnik pričakala in pospremila pohodnike s poskočnimi melodijami. Po poti ni bilo težav, saj je STIK Laško  s Komunalo Laško poskrbel za urejenost poti, svoj delež pa sta prispevala tudi hišnika OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice Dani in Damjan, ki sta uredila okolico lesenih kažipotov. Domačini so pohodnike lepo sprejeli in jim nudili domače dobrote in okrepčila.Na Aškerčevi domačiji, ki je imela ta dan »dan odprtih vrat«, so se stojnice šibile pod dobrotami, za dobro vzdušje je poskrbela manjša zasedba Godbe na pihala Zidani Most.

S pozdravom  predsednika KS Rimske Toplice in župana Občine Laško ter s kulturnim programom, ki so ga oblikovali člani KD Anton Aškerc, KD Rimljan, KD Svoboda Zidani Most in učenci OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, se je 19. Pohod počasi iztekal. Ob odličnem bograču in pijači so pohodniki še malo poklepetali in si izmenjali mnenja ter izkušnje z vseh 19 pohodov.

a115Veliko komentarjev pa je izzval govorec Tomaž Majcen, ki je na svoj rahlo hudomušen način prikazal svoje in Aškerčeve popotniške dogodivščine. Iz Aškerčevega potopisa je citiral odlomke in jih aktualiziral. »Še danes popotniki uporabljajo Aškerčev potopis, saj je napisan zelo podrobno, slikovito, z liričnim in patetičnim navdušenjem nad lepotami Carigrada. V njem lahko beremo, da je bil Aškerc  ne samo potnik, ampak tudi popotnik.« Razlika med njima je v tem, da potnik potuje od starta do cilja, pomembna je pot, popotnik pa vsrkava vase  ne samo pot, ampak tudi ljudi, navade, vonje, okuse, glasbo, jezik …
»Aškerc je svoje poti načrtoval skrbno in  dolgo časa, povezave je iskal na veleposlaništvih, danes pa je potreben en sam klik in že smo na poti. Morda je to dobro ali pa tudi ne. Priprava na pot je sicer krajša, a popotovanje je še vedno vznemirljivo in to človeka zasvoji.«

19. Pohod po Aškerčevi poti je uspel, pohodniki so bili zadovoljni s prehojeno potjo. Govorca so nagradili z dolgim ploskanjem, prav tako tudi nastopajoče. Aškerc je v svojem besedilu zapisal: «Ako se mi je posrečilo  s temi skromnimi črticami navdušiti rojake svoje za potovanje …dosegel sem namen svoj.«

In če smo z 19. Pohodom dosegli, da se bodo pohodniki vrnili tudi naslednje leto, smo tudi mi dosegli svoj cilj. Fotogalerija >>DSCN1027KOŠČEK RAJA  NA AŠKERČEVI DOMAČIJI NA SENOŽETAH
Senožete, 9. januar 2014 – Kot vsako leto je tudi letos KD Anton Aškerc Rimske Toplice pripravilo literarni Aškerčev večer v spomin rojstnega dne velikega pesnika balad in romanc Antona Aškerca. Letos je  večer obogatila amaterska pesnica in slikarka Cvetka Berginc, ki je predstavila pesniško zbirko Košček raja in svoje likovno ustvarjanje.

Obiskovalci, ki so se v četrtek zbrali v hiši ob topli peči na Aškerčevi domačiji na Senožetah, so pozorno in z zanimanjem prisluhnili pogovoru z amatersko pesnico Laščanko Cvetko Berginc, ki je predstavila svoj pesniški prvenec z naslovom Košček raja. V posvetilu se ji je zapisalo:

 

Vsa teža življenja in boj zase,
kje se začenja, kje konča se?
Ves moj trud in vse spremembe,
ves moj up in vse moje življenje;
vsa zala lepota, vse hrepenenje,
vsa moja pota pod soncem zemlje
so s srcem blagim zaznamovane
moje pesmi – dragim dane.

DSCN1015In skozi pogovor smo odkrivali pesnico, strastno planinko, rahločutno osebo, ki se napaja in nabira moči z drobnimi trenutki in z lepoto narave.
Vso lepoto in vsa občutenja smelo upodablja tudi kot amaterska slikarka. Zbirko pesmi je tudi  obogatila s svojimi deli.  Nekaj tančic nam je odkrila, ko je odgovarjala na vprašanja gospe Nevenke Fantinatto, ki ji je z naključnim srečanjem in povabilom v Likovno društvo Laško »obrnila življenje na glavo«. »Ne vem, kako bi danes brez čopiča. Je postal del mene in slikarski pribor vedno nosim s seboj,« je dodala Cvetka.
Razstavljala je na različnih skupinskih razstavah, velik uspeh je dosegla na tradicionalni prireditvi Likovni ex-tempore Sladka Istra v Kopru. Največ pa ji pomeni samostojna razstava na gradu Strmol.

DSCN1011Večer je nepričakovano a dobrodošlo popestril gospod Jelinčič iz Trente, ki je s seboj prinesel citre in zaigral nekaj pesmi iz rodnega kraja. Je tudi amaterski slikar, tako da sta si imela z gostjo veliko povedati, še posebej potem, ko je gospa Cvetka povedala, da je njen oče po rodu iz Drežnice in da je tam našla navdih za marsikatero sliko in pesem. Kako je svet majhen!
V prijetni sobi, ki je bila topla tako zaradi peči kot tudi zaradi prijetnega druženja, domačega čaja in  pogače, kar so prispevali vedno gostoljubni člani  družine Aškerc, sta dve  uri minili, kot bi mignil.

Kar neradi smo se razšli, a s seboj smo odnesli prijetne občutke na lep večer. In kaj je za Cvetko Berginc svoboda? »… Svobodna je misel in čas, ki beži, in pot spominov ter misel na lepe dni…«
To je bil en lep del dneva  - en lep večer – ki ga je vredno ponoviti!
M. SuhodolčanLJUBEZEN in PESEM
»To ni ljubezen, to je ena sam pesem,« se je zapisalo Tonetu Pavčku. In prav ta moto smo si člani KD Anton Aškerc Rimske toplice izposodili za naslov in temo zaključnega koncerta obeh pevskih zborov, ki delujeta pod okriljem KD. Koncert, ki je bil množično obiskan, smo pripravili na petek, 13. Pa ni bil nič kaj nesrečen dan, saj smo lahko prisluhnili mnogim pesmim, ki so govorile o sreči in ljubezni.
Nekaj ljubezenskih verzov so pridali še člani literarne skupine KD in prisluhnili smo lahko virtuoznosti harmonikarja Mitje Dergana, ki vadi že 6. leto pod taktirko mentorja Borisa Razborška.
Predsednik MoPZ g. Franc Kapun je pozdravil goste in na kratko predstavil delovanje MoPZ, ki letos praznuje 130. obletnico delovanja.
Obe mladi zborovodkinji Valentina Belej Šon in Patricija Žankar sta se uspešno predstavili, Patricija pa je skupaj z ŽPZ Rimljanke zapela svojo pesem Božična.
Tako smo s primerno praznično pesmijo zaključili prireditev in z njo voščili vsem veliko lepega v novem letu.


DSCN0910 1NA OBISKU PRI ZAMEJCIH
KD Anton Aškerc Rimske Toplice se trudi ohranjati kleno pisano in govorjeno slovensko besedo na različnih prireditvah, s tiskanimi izdajami in tudi s spoznavanjem manj znanih in obiskanih krajev v zamejstvu. Pred dvema letoma smo obiskali Slovence v Benečiji, letos (5. 10.) pa smo se odločili za Slovence v Ziljski dolini.
Avgust Aškerc si je pot ogledal in začrtal zelo zanimiv itinerar. Ogledali smo si Bistrico na Zilji, kjer so nas zelo gostoljubno sprejeli. Predsednik KD Bistrica g. Urban Popotnig nas je popeljal v njihovo znamenito cerkvico, kjer smo srečali še edinega duhovnika, ki mašuje v slovenskem jeziku v 5 okoliških farah. Prisluhnili smo narečni ziljski govorici, tako da smo morali pošteno našpičiti ušesa.

DSCN0908 1Na zelo okusno malico (»ajdovi krapiči«) so nas povabili v bližnji mlin s pekarno. V isti stavbi je tudi razstavni prostor, kjer razstavljajo svoja dela mladi umetniki okoliških krajev. Slovenci v teh krajih so željni slovenske besede in pesmi, zato so nas v pekarni zaprosili za nekaj pesmi.  Skoraj devetdesetletna lastnica nas je posebej prosila za pesem Oj, mladost ti moja. Z veseljem smo jo zapeli in bili ganjeni, ko smo ugledali solze na njenem obrazu.

Sredi kraja je hotel Stara pošta (budi spomine na Staro pošto v Rimskih Toplicah), ki ga vodi gospa Olga. Pokazala nam je film o Bistrici in o običajih v teh krajih – štehvanje. Zelo doživeto je govorila o slovenski besedi in o ohranjaju le-te. Izpostavila je, da v preteklosti niso smeli govoriti po »domače«, v zadnjem času pa mladi želijo vse bolj govoriti slovensko. Predstavila nam je tudi nekaj pesmi v ziljskem narečju, ki zvenijo zelo nežno in žalostno. Bili smo razneženi, razpoloženje pa je razbilo odlično kosilo, ki so nam ga pripravili v hotelu. Po izmenjavi daril in po nekaj pesmih smo se s težavo odpravili proti domu.  
In spet smo v poznih večernih urah rekli: »Povsod je lepo, a doma je najlepše.«

Kam pa nas bo pot vodila naslednjič?


Pevsko društvo Steklar HrastnikPESEM ZASAVJA
Tradicionalno srečanje PZ na Aškerčevi domačiji je letos (14. 9.) med nas pripeljalo pevce iz Zasavja. O pevcih Pevskega društva Steklar Hrastnik  je bilo že veliko govora in smo komaj čakali na njihov nastop. Posebej smo se veselili njihove izvedbe ruskih pesmi – Moskovski večeri, Oče naš - . Niso nas razočarali in vsi smo uživali v njihovem petju. Poleg petja pa  obvladajo tudi humor in so nas s svojimi šalami prijetno nasmejali. Na prireditvi, s katero obeležujemo datum Aškerčevega odhoda od doma, so nastopili pevci MoPZ in pevke ŽPZ Rimljanke. Pevce in poslušalce je z besedami dobrodošlice pozdravil predsednik MoPZ Franci Kapun. Druženje se je nadaljevalo še, ko se je popoldne prevesilo v noč. Bilo je prijetno poslušati vesele, nežne in žalostne glasove v mraku jesenskega večera. Še si želimo takšnih srečanj in upamo, da si to želijo tudi pevci iz Zasavja.


srecanjepz19. Srečanje pevskih zborov namenjeno druženju in ohranjanju imena in dela pesnika Antona Aškerca

Petek, 13. september, ni bil nesrečen dan za člane KD Anton Aškerc Rimske Toplice, saj se je proti popoldnevu pokazalo sonce. Na Aškerčevo domačijo na Senožetah je  prijazno sprejelo pevce MoPZ Steklar Hrastnik, ki so bili letošnji gostje na že tradicionalnem, tokrat že 19., Srečanju PZ na Aškerčevi domačiji.
S srečanji PZ obeležujemo 10. september, datum, ki je tesno povezan z Antonom Aškercem.

Letos je bilo še posebej slovesno, saj v letu 2013 obeležujemo 130. obletnico neprekinjenega petja v Rimskih Toplicah. Vsi nastopajoči,  člani MoPZ in članice ŽPZ Rimljanke, ki vadijo z novima zborovodkinjama, ter pevci MoPZ Steklar so svoje delo odlično opravili. Sicer pa za njih petje ni delo. Je čisto uživanje. In zavleklo se je v noč. Kakšna noč! Polna petja, šal in neizmerne energije.
Družini Aškerc, ki je tudi tokrat  prijazno odprla vrata, se iskreno zahvaljujemo in se najavljamo:"Naslednje leto zopet pridemo!"


Okrepčilo na potiSenožete, 15. junij – Več kot 300 pohodnikov in gostov se je zbralo v soboto na Aškerčevi domačiji na Senožetah na zaključku 18. Pohoda po Aškerčevi poti. Prisluhnili so kulturnemu programu in govorcu g. Mitji Gobcu, svetovalcu in ocenjevalcu s področja zborovskega petja. Gostje pa so si lahko na stojnicah napasli oči in tudi zmočili suha in od vročine žejna grla ter  potolažili želodce; pridružili pa so se lahko brezplačnemu vodenemu ogledu muzeja. Preberite več >>

Fotografije pohoda >>
Pretekle prireditve
 • 8. september 2006 – Srečanje PZ - VOKALNA SKUPINA FREYA  Šmarje pri Jelšah
 • 11. junij 2006 –  11. Pohod po Aškerčevi poti – g. Vasko  Simoniti, minister za kulturo
 • 13. december 2006 – Zaključna prireditev ob 150. obletnici rojstva Antona Aškerca
 • 14. september 2007 - In smo peli- MPZ Šentvid pri Planini
 • 12. junij 2007 - 12. Pohod po Aškerčevi poti- ddr. Igor Grdina
 • 19. april 2007 - Predavanje o zeliščih
 • 9. februar 2007 - Prešernov dan
 • 9. januar 2007 - Literarni večer- ga. Danijela Zupan
 • 9. januar 2008 – Literarni večer – Tone Kuntner
 • 15. februar 2008 – kulturni praznik – pesniki, PZ in likovna sekcija Laško
 • 14. junij 2008 – 13. Pohod po Aškerčevi poti – g. Franc Zdolšek
 • 26. september  2008 – Srečanje PZ - MoPZ KD Miklavž
 • 9. januar 2009 – literarni večer – Marjan Marinšek
 • 13. junij 2009 – 14. Pohod po Aškerčevi poti - dr. TOMO KOROŠEC in  književnik ZORAN PEVEC
 • 19. september 2009 – Srečanje PZ - MPZ Sedraž
 • 19. marec 2010 – Aškerčev večer z go. Anko Rakun
 • 12. Junij 2010 – 15. Pohod po Aškerčevi poti – ga. Katja Zupanič, predsednica Arhivskega društva Slovenije
 • 17. September 2010 – Srečanje PZ – MePZ SPEV Zidani Most
 • 9. januar 2011 – literarni večer  z domačinom  g. Jožetom Zupanom
 • 12. februar 2011 – prireditev ob kulturnem prazniku z  ŽPZ Dobrna
 • 15. april 2011 – predavanje o zdravilnih zeliščih -  dr. Janko Rode
 • 14. Junij 2011 - 16. Pohod po Aškerčevi poti – osrednji gost g. Tone Peršak,
 • 14. September 2011 - srečanje PZ na Aškerčevini je obogatil MePZ Cetis Celje
 • 5. oktober 2011 – strokovna ekskurzija v Benečijo
 • 11. december 2011 - Zaključni koncert  naših zborov Nocoj, pa oh nocoj
 • 9. januar 2012 – literarni večer – pogovor z Aškerčevimi nagrajenci
 • 10. februar 2012 – kulturni praznik – revija PZ z Aškerčevimi pesmimi Kdor naš si, z nami poj!
 • 20. april 2012 – koncert ob 10. Obletnici ŽPZ Rimljanke  S pesmijo v večer
 • 8. Junij 2012 – odprtje prenovljenega obeležja na Globokem
 • 16. junij 2012 - 17. Pohod po Aškerčevi poti – govornica ga. Majda Širca
 • 14. september 2012 – Srečanje PZ –MoPZ Polšnik
 • 12. december 2012 – zaključni koncert MoPZ in ŽPZ Rimljanke
 • 9. januar 2013 – literarni večer – Klub UNESCO Cerklje na Gorenjskem – Šenturški oktet
 • 15. februar 2013 – kulturni praznik – društva KS Rimske toplice in KS Zidani Most
 • 15. junij 2013 - 18. pohod po Aškerčevi poti - Preberite več >>